Καλό είναι να θυμόμαστε ότι τα φυσικά προϊόντα δεν θεραπεύουν από μόνα τους, αλλά δίνοντας χρήσιμα συστατικά στον οργανισμό τον βοηθάν να κινητοποιήσει τις δικές του αυτοθεραπευτικές δυνάμεις. Οπότε, τα προϊόντα που αναφέρονται δεν προορίζονται να διαγνώσουν, κατευνάσουν, θεραπεύσουν ή αναστείλουν μια συγκεκριμένη ασθένεια, ή μια κατηγορία ασθενειών. Θα πρέπει να συμβουλεύεστε τον οικογενειακό σας γιατρό, εάν αντιμετωπίζετε κάποιο ιατρικό πρόβλημα.

Σάββατο 22 Μαΐου 2010

Την γνωρίζετε από την όψη, αλλά η κυτταρίτιδα είναι εσωτερική υπόθεση


Πότε, πώς, γιατί…
Βασική αιτία της κυτταρίτιδας φαίνεται ότι είναι ο τρόπος δράσης των ορµονών, και ιδιαίτερα αυτών που σχετίζονται µε το φύλο (στην περίπτωση των γυναικών τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη), οι οποίες διαδραµατίζουν πολύ σηµαντικό ρόλο στο µεταβολισµό των λιπιδίων. Έτσι, και στα δύο φύλα από την ηλικία των 5 ετών οι ορµόνες αυτές συµµετέχουν, εκτός από τη σεξουαλική διαφοροποίηση, και στην ανάπτυξη και την κατανοµή των λιποκυττάρων, διαδικασίες που επιταχύνονται φυσιολογικά µε την εφηβεία. Στη γυναίκα όµως παρεµβαίνουν και στον ιστό του δέρµατος µε αποτέλεσµα την εµφάνιση της κυτταρίτιδας.
Τύποι κυτταρίτιδας
Σκληρή: Είναι σκληρή και επώδυνη στην πίεση (κατακράτηση λίπους).
Μαλακή: Το δέρµα είναι µαλακό και δεν πονάει στην πίεση (κατακράτηση νερού). Συσχετισµένη: Συνδυάζει την κατακράτηση λίπους και νερού. Είναι σκληρή ή µαλακή και ο πόνος που αναπτύσσεται είναι σχετικά ανεκτός.
Επιβαρυντικοί παράγοντες…
Ορισµένες περίοδοι όπως η εφηβεία, η εγκυµοσύνη και η εµµηνόπαυση προκαλούν σηµαντικές ορµονικές µεταβολές, που µε τη σειρά τους επηρεάζουν σε σηµαντικό βαθµό την εµφάνιση της κυτταρίτιδας. Επίσης η παχυσαρκία και η καθιστική ζωή σε συνδυασµό µε την έλλειψη άσκησης έχουν άµεσες επιπτώσεις όσον αφορά στην εκδήλωσή της. Ένας ακόµα επιβαρυντικός παράγοντας είναι η κληρονοµική προδιάθεση, η οποία ειδικά σε συνδυασµό µε την κακή διατροφή (τροφές πλούσιες σε ζάχαρη, λιπαρά κ.λπ.) µπορεί να εντείνει το πρόβληµα. Τέλος, στην εµφάνιση της κυτταρίτιδας µπορούν να συντελέσουν η ανεπαρκής κυκλοφορία του αίµατος καθώς και η ευαισθησία των αγγείων, ειδικά αν συνυπάρχει παχυσαρκία.
Εξωτερική βοήθεια...
Η πρόοδος της κοσµετολογίας δεν θα µπορούσε να µην αφορά και στην κυτταρίτιδα. Με ολοένα πιο εξειδικευµένες φόρµουλες και συνδυασµούς δραστικών συστατικών, τα προϊόντα που θα βρείτε στην αγορά υπόσχονται ακόµα πιο στοχευµένη δράση. Τι γίνεται όµως µε τη συχνότητα χρήσης τους; Οι περισσότερες θυµόµαστε τα αντικυτταριτιδικά λίγο πριν από το καλοκαίρι. Η αγωγή όµως κατά της κυτταρίτιδας δεν θα πρέπει να περιορίζεται στη χρήση ενός µηνός, όσο αποτελεσµατική και να είναι. Ιδανικά –ιδιαίτερα για τις γυναίκες που θέλουν να φροντίζουν το σώµα τους– η χρήση των αντίστοιχων προϊόντων θα πρέπει να γίνεται για µεγαλύτερες χρονικές περιόδους και πιο εκτεταµένα. Γιατί, όπως ήδη αναφέραµε, οι λόγοι εµφάνισης του προβλήµατος είναι πολλοί και, σε κάποιες περιπτώσεις, µη αναστρέψιµοι. Άρα ενδείκνυται η συνεχής «αντεπίθεση».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου